czwartek, 11 sierpnia 2011

Kuchnia afrykańska


Marokański tadżin z kurczaka:
Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki: mięso z kurczaka bez kości, cebula pokrojona na wiórki, 2 kiszone cytryny, 2 marchewki pokrojone w plastry, 20 dag oliwek z pestkami, natka pietruszki, 1-2 łyżki miodu, kolendra, szklanka rosołu, oliwa z oliwek. Przyprawy: 3 ząbki czosnku (utarte), 3 łyżeczki kminku, łyżeczka kurkuma, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru (mielonego), sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso należy pokroić w grubą kostkę. Do mięsa dodać przyprawy i odstawić na jakiś czas. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, następnie partiami należy wrzucać na patelnię kurczaka, cebulę, marchewkę i miód – wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, zalewając wcześniej rosołem. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie należy dodać skórkę kiszonej cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki oraz oliwki. Całość dusić jeszcze przez chwilę i gotowe.
Kurczak yassa – porcja dla 6 osób:
Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki: 6 kawałków kurczaka, 3 ząbki czosnku, 6 cebul, 1-2 papryki, 2, cytryny, 2 limonki, 2 suszone papryczki (np. peperoncino), musztarda Dijon (lub inna ostra musztarda), olej/oliwa z oliwek, kostki bulionowe.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej należy przygotować marynatę: do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać 2 łyżki musztardy, sok z cytryn i limonek, 2 łyżki oleju/oliwy, rozgniecione ząbki czosnku (2), pokruszone suszone papryczki, posiekana cebula oraz 1-2 rozkruszone kostki bulionowe – całość należy dokładnie wymieszać, a następnie przykryć pokrojoną w piórka cebulą (5) i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia trzeba rozgrzać piekarnik do około 260-270 stopni. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na jakieś 30 minut (po 15 minutach należy go obrócić, aby upiekł się ze wszystkich stron). W czasie, kiedy kurczak się piecze, na oliwie z oliwek/oleju należy podsmażyć cebulę i paprykę, a kiedy oba składniki należycie zmiękną, dodać resztę marynaty, dodatkowe 2 łyżki musztardy i ząbek czosnku – całość dusić na wolnym ogniu. Po 30 minutach należy wyciągnąć kurczaka z piekarnika i dodać go do duszonych warzyw – całość zalać szklanką wody i dusić przez około 45 minut. Potrawa będzie gotowa, kiedy cebula się rozgotuje i zagęści sos. Podawać z ryżem.
Smacznego!

1 komentarz: